Laatst sprak ik een nieuwe klant. Zij vertelde mij dat ze wel eens gratis foto’s van Pinterest afplukt en deze op haar bedrijfspagina op Facebook zet. “Stop daar gelijk mee!” vertelde ik haar. Foto’s mag je namelijk niet zomaar van het internet afhalen. Er kunnen auteursrechten op zitten en komt de fotograaf erachter dat jij zijn of haar foto online hebt gebruikt? Dat kan dat jou duur komen te staan. Laatst las ik weer dat een ondernemer een claim van een advocaat van een fotograaf had ontvangen voor € 450,00. Ik weet dat deze bedragen in geval van een rechtszaak zelfs kunnen oplopen naar enkele duizenden euro’s. Euro’s die je beter kunt besteden aan een fotoshoot 😉
Maar wat nu als je nog niet voldoende verdiend hebt om een zakelijke fotoshoot te plannen? Kun je dan al aan goede, leuke, passende, gratis én auteursrechtenvrije foto’s komen? Jazeker! Hieronder deel ik mijn persoonlijke tips met jou:
Maak zelf foto’s
Natuurlijk is het allerbeste om eigen foto’s te gebruiken in je social media berichten. Met foto’s van jezelf en van jouw winkel, salon vertel jij jouw bedrijfsverhaal online het allerbest. Laat een collega ondernemer of iemand uit jouw team foto’s van jou maken. Leer hoe je zelf de beste foto’s voor je social media kunt maken met je smartphone en maak zelf foto’s.
Daarnaast kan het gebruiken van foto’s van het internet ook een goed idee zijn. Wanneer jij bepaalde diensten verkoopt zoals reizen of financieel advies is het halen van foto’s van het internet – naast je eigen foto’s – ook een goed idee. Belangrijk is dus wel dat je daar voorzichtig mee bent en ervoor zorgt dat je echt rechtenvrije foto’s gebruikt.
Gebruik rechtenvrije stockfoto’s
Stockfoto’s? Wat zijn dat? Stockfoto’s zijn foto’s die letter ‘on stock’ dus op voorraad zijn. Het zijn foto’s die fotografen gemaakt hebben zodat jij deze voor persoonlijke of zakelijke doeleinden mag gebruiken. Daarin zijn een aantal keuzes: betaalde, gratis stockfoto’s met auteursvermelding en gratis foto’s zonder auteursvermelding.
Betaalde stockfoto’s vind je bijvoorbeeld op websites zoals Shutterstock, Adobe en de Nationale beeldbank.
In deze blog laat ik jou zien waar je gratis foto’s kunt halen zónder auteursvermelding.
Canva en Pixabay
Canva en Pixabay zijn mijn favoriete programma’s. Pixabay was lange tijd mijn favoriete plek om gratis foto’s te vinden. Nu ben ik bij uitstek Canva:
- Pixabay: op de website van Pixabay vind je meer dan 1 miljoen gratis foto’s gemaakt door hun eigen community van fotografen en ontwerpers. Je vindt er ook korte video’s en korte audiofragmenten die je onder je eigen video kunt plaatsen.
- Canva: er is een gratis versie waar je kunt kiezen uit honderdduizenden gratis foto’s en graphics. Zelf betaal ik USD 119,00 voor de Pro versie en heb ik nu keuze uit meer dan 100 miljoen hoogwaardige stockafbeeldingen, video’s, audio en grafische elementen. Ik ben enorme fan van Canva (en niet alleen vanwege de foto’s, maar daarover in een volgend blog meer)!
Nog meer gratis foto’s
Pexels: de meer dan 3,2 miljoen foto’s en video’s op Pexels zijn gratis te gebruiken. Je hoeft de fotograaf of Pexels niet te vermelden (ze waarderen het natuurlijk wel). Je kunt de foto’s en video’s aanpassen hoe je maar wilt. De website is in het Nederlands, dus dat is makkelijk zoeken als je Engels niet zo goed is.
Unsplash: ook hier zijn de 300.000 foto’s gratis te downloaden en kun je ze gebruiken voor commerciële en niet-commerciële doeleinden. Deze website is Engelstalig.
StockSnap.io: ook op StockSnap vind je foto’s van fotografen die onder toestemming hebben gegeven om hun foto te gebruiken, wijzigen en te publiceren zonder de fotograaf te moeten vermelden. Deze site is ook Engelstalig.
2 reacties op “Welke gratis foto’s je wel mag gebruiken op internet”
Wow! Nóg meer mogelijkheden👌🏽
😄